More

    Co to jest Karob? Czym różni się karob od kakao?

    Pytanie, z którym bardzo często się spotykam – co to jest karob? Jest to bardzo fajny składnik, który niestety nie jest jeszcze aż tak popularny, jak znane wszystkim kakao. Dlatego też opowiem o tym, czym różni się karob od kakao.

    Wiem, jak wiele osób ze względów zdrowotnych musi unikać glutenu. Dlatego na start dobra wiadomość, karob nie zawiera glutenu. Karob ma indeks glikemiczny na poziomie 15, więc spokojnie może być też używany przez osoby z Insulinoopornością.

    Co to jest Karob?

    Karob znany pod nazwą drzewa karobowego czy szarańczyka strąkowego to gatunek drzewa, który rośnie w regionie śródziemnomorskim, Indiach i Australii. Strąki karobu nazywane są inaczej chlebem świętojańskim. To właśnie w nich znajdują się nasiona, które mieli się na drobny proszek.

    co to jest karob

    Czym różni się karob od kakao?

    Kakao naturalnie ma lekko gorzki, wytrawny smak. Jest ono dobrym źródłem magnezu, fosforu i potasu. Zawiera w sobie jednak śladowe ilości kofeiny. Karob w przeciwieństwie do kakao, w swoim składzie nie zawiera kofeiny. Jest on też często wykorzystywany przez alergików, ponieważ nie zawiera alergenów.

    Karob ma naturalnie słodki smak, więc bez problemu można wykorzystywać go jako słodzik. Przez to jednak zawiera w swoim składzie więcej cukrów prostych. W zależności od rodzaju jest to od 8 do 40g cukrów na 100g produktu. Jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych takich jak wapń i potas.

    Karob i kakao – wartości odżywcze na 100 g

    KarobKakao
    Kalorie: 222 kcal
    Białko: 4,6 g
    Tłuszcze: 0,7 g
    Węglowodany: 89 g
    Błonnik: 40g
    Cukry: 8 g
    Magnez: 54 mg
    Fosfor: 79 mg
    Potas: 827 mg
    Wapń: 348 mg
    Kalorie: 303 kcal
    Białko: 23,5 g
    Tłuszcze: 10,5 g
    Węglowodany: 13 g
    Błonnik: 37 g
    Cukry: 0,5 g
    Magnez: 499 mg
    Fosfor: 734 mg
    Potas: 1524 mg
    Wapń: 128 mg

     

    Do czego wykorzystać karob?

    Karob jest bardzo fajnym zamiennikiem dla tradycyjnego kakao. Oznacza to, że możemy go używać na przykład do posypania owsianki czy deserów. Jest też bardzo fajnym dodatkiem do zdrowych ciast. Nadaje im ciemniejszą barwę i jednocześnie staje się fajnym, naturalnym słodzikiem.

    Karob nie jest drogi. Możecie kupić go w cenie od 5 zł za 150 g.

    Zobacz też:
    Co to jest strajk głodowy?
    Co to jest Woke? To zupełnie nie to co myślałeś
    Co to jest Google Flights? Jak znaleźć tanie loty?

    Nowe