Czy wiesz, że sery roślinne są coraz bardziej popularne? Z danych publikowanych przez firmy badawcze wynika, że jemy ich zdecydowanie więcej niż w poprzednich latach. Wszystko wskazuje też na to, że będziemy jeść ich jeszcze więcej.

Zgodnie z raportem badawczym przygotowanym przez firmę Research and Markets, w ciągu najbliższych 7 lat możemy spodziewać się, że rynek serów roślinnych osiągnie wartość na poziomie 4,4 miliona dolarów. Wpływ na to będzie miał średni wskaźnik rocznego wzrostu na poziomie 15,5%.

Czemu zainteresowanie serami roślinnymi wzrasta?

Podstawowym powodem, dla którego zainteresowanie roślinnymi serami rośnie, jest wzrost osób zainteresowanych dietą wegańską. Duży wpływ na to ma też coraz większa świadomość społeczeństwa na temat nietolerancji laktozy. Podczas przeprowadzania badań analitycznych przez National Library of Medicine udało się ustalić, że nawet 65% populacji może mieć niską zdolność do trawienia laktozy. Dlatego też osoby, które mają świadomość, jakie negatywne skutki mieć regularne jedzenie nabiału, wolą w trakcie zakupów sięgać po roślinne alternatywy.

Z czego powstają wegańskie sery?

Sery wegańskie są robione na bazie naturalnych składników takich jak: orzechy nerkowca, soja, czy olej kokosowy. W składzie znajdują się też produkty odpowiedzialne za fermentację, które zawierają żywe kultury bakterii. Wiele firm zajmujących się produkcją serów roślinnych dba też o to, aby w składzie nie znalazły się zbędne składniki takie jak konserwanty, czy niezdrowe tłuszcze utwardzone. Wyrazisty smak nadają im przyprawy.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agu
Agu
3 miesięcy temu

Miałam okazję jeść ser roślinny i smakował dokładnie tak samo, jak normalny. Nawet bardzo ładnie się stopił na domowej pizzy.